Alergeny

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym zamieszczamy na naszej stronie i na tablicy ogłoszeń w szkole spis alergenów,
a przy jadłospisie będzie można znaleźć numery alergenów występujących w posiłkach.

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

    a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);

    b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);

    c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

    d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

  • Skorupiaki i produkty pochodne

  • Jaja i produkty pochodne

  • Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

    a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

    b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

  • Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

    a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

    b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

    c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

    d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

    a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

    b) laktitolu;

  • Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

  • Seler i produkty pochodne

  • Gorczyca i produkty pochodne;

  • Nasiona sezamu i produkty pochodne;

  • Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

  • Łubin i produkty pochodne;

  • Mięczaki i produkty pochodne.

Do przygotowania posiłków używane są różne przyprawy m.in.:

pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, tymianek, kurkuma, rozmaryn, lubczyk.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Nasza strona korzysta z cookies.