Jak gotujemy?

Posiłki w naszych szkołach są smaczne, zdrowe, urozmaicone, przygotowywane zgodnie z najnowszą techniką kulinarną, z najlepszych surowców, przy użyciu nowoczesnego sprzętu, a co najważniejsze przez wyszkolony personel.

Obiady składają się z zupy, drugiego dania i kompotu. Posiłki przygotowywane są tego samego dnia ze świeżych, wysokiej jakości surowców, są różnorodne pod względem zawartości produktów i składników odżywczych, pełnowartościowe, przyrządzane zgodnie z najnowszymi zaleceniami prawidłowego żywienia i technik kulinarnych. Pozwala to zapewnić organizmowi optymalne warunki do rozwoju i nauki, a urozmaicone menu zapoznaje dzieci z nowymi potrawami i rozbudza ich apetyt na nowe smaki.

Przy układaniu jadłospisów kierujemy się następującymi zasadami racjonalnego żywienia

  • Jadłospisy są planowane na 7-10 dni na podstawie modelowych racji pokarmowych dla dzieci 7-9 lat, dzieci 10-12 lat, młodzież 13-15 lat w oparciu o aktualną wiedzę na temat zasad prawidłowego żywienia oraz o znowelizowane normy żywienia opracowane przez Instytut Żywności i Żywienia w 2008 roku.
  • Jadłospisy są planowane w zależności od potrzeb organizmu, zwyczajów i nawyków żywieniowych oraz upodobań smakowych dzieci
  • Jadłospisy są urozmaicone pod względem doboru produktów, które zawierają wszystkie niezbędne składniki pokarmowe do prawidłowego funkcjonowania młodych organizmów
  • Przy planowaniu jadłospisu do przygotowywania potraw wykorzystywane są głownie produkty sezonowe, urozmaicone pod względem smaku, zapachu i konsystencji
  • Jadłospisy wzbogacane są w przepisy innych narodów, pozwala to na zapoznawanie dzieci z nowymi produktami i smakami
  • Przy przyrządzaniu potraw stosowane są różne techniki kulinarne /gotowanie, duszenie, smażenie, pieczenie, gotowanie w wodzie i na parze/, co pozwalana zachowanie jak największej wartości odżywczej i smakowej posiłków
  • Posiłki przygotowywane są zgodnie z podstawowymi zasadami higieny

Na specjalne życzenie firma oferuje dietę bezmleczną, dietę bezglutenową, dietę niskokaloryczną

Szczególną wagę przykładamy również do kształtowaniu nawyków żywieniowych dzieci, zapoznawaniu ich z zasadami zdrowego odżywiania. Nie jest to masowa, tania produkcja na potrzeby niewymagającego odbiorcy, a kuchnia prowadzona z sercem i zaangażowaniem. Najważniejsze w tej pracy jest dobro dzieci, zaspokojenie ich istotnych potrzeb i uświadomienie, że żywienie jest nieodłącznym elementem ich życia, do którego należy przykładać szczególną uwagę.

Nasza strona korzysta z cookies.